Zelená Praha

Několikrát jsem se setkala s názorem, že v Praze není žádná zeleň. Pokud se ocitnete uprostřed Václaváku nebo Andělu, tak ten pocit oprávněně máte. Okolo vás jsou maximálně jednotlivé stromy. A než se dostanete do pořádného lesa, chvíli to trvá. Ale třeba jen o pár bloků dál najdete i nějaký ten park. Ano, ne všechny jsou vhodné a příjemné ke trávení odpočinkového času. Určitě i mimopražáci slyšeli o tzv.Sherwoodu. 






Ale ve většině pražských městských částech najdete nějaký park, lesopark, les nebo i přístupnou zahradu. Několik si jich pokusím vybavit, nechci se snažit o přehled, protože bych na něco určitě zapomněla. 

V dětství jsme často chodili na Vyšehrad (před nejakou dobou jsem vás sem zavedla v samotném článku), to už je pořádný kus zeleně. Nedaleko se nachází botanická zahrada UK a nemálo menších parků.

Také Pražský Hrad, kam zavítají nejčastěji turisté, je obklopen z několika stran zelení. Především Petřín, zahrady pod hradem, park u Letohrádku královny Anny a příkop dole, kousek Letná (článek). Nedaleko odtud směrem ven z města je obora Hvězda a to si chvílemi připadáte jako v opravdovém lese. V její blízkosti najdete i park Ladronka. Z této části města zmíním ještě Stromovku, zámeckou zahradu v Tróji (článek) a samozřejmě plochu botanické zahrady. A Divokou Šárku (článek).

V západní části města mohu připomenout Chuchli (článek), Prokopské údolí nebo Centrální park u metra Lužiny, na okraji města Zbraslav s okolními lesy (článek).

Panelákové Háje mají několik minut pěšky od metra lesy a přírodní háje. U Chodova se hned nachází Kunratický (Krčský) les. A v Modřanské rokli (článek) máte pocit, že snad ani nejste v Praze. Nad Podolím najdete Kavčí hory (článek).

I když se v Praze dost staví, alespoň podle viditelných jeřábů a billboardů na prodávané byty, pořád je podle mě šance si v Praze najít kousek přírody k odpočinku. Nebo je to podle vás málo? To by pak už snad nebylo ani město.

A jaká je vaše oblíbená čtvrť a městská zeleň v Praze?  Podělte se s námi v komentářích. Děkuji 

V pravidelné rubrice TIPy na výlet budu i nadále představovat zajímavá místa, včetně Prahy, takže se zde objeví i další oblasti Prahy, která jsem dnes jen naťukla nebo neúmyslně opominula. 

A kvíz pro tento měsíc: Poznáte podle fotek pražskou zelenou oblast, kterou jsem zmínila v textu?




Komentáře

Oblíbené příspěvky