Mamataxi

Vždycky jsem se dívala skrz prsty na ty rodiče, kteří vozí svoje děti do školy nebo do školky autem. Ale jednoho dne jsem se ocitla v podobné situaci a proto na to mám už jiný názor.


 

V životě by mě nenapadlo, že když si budeme vybírat nejbližší školku, kam se můžeme přihlásit, nezvládneme tam chodit pokaždé pěšky. Máme to tam zhruba 1 km, což znamená pro dospělého člověka asi čtvrthodinová cesta, já jsem schopná to ujít i za 10 minut. Ale pro pochod školkového dítěte jsou ta měřítka zcela jiná. Ráno do školky se dostaneme docela v pořádku, trvá nám to možná 20 minut, možná trošku déle, když Kulíšek sleduje popeláře, nákladní auta a podobné zajímavé objekty, ale ty zpáteční cesty...

Doufám, že už se nám to podařilo vychytat, ale někdy je to prostě boj. Zvláště tehdy, když jde domů po obědě a není ve školce vyspalý, tak ho dostat domů touhle cestou je skoro horor. Je unavený, nechce jít pěšky, někdy stávkuje, snažím se ho nalákat na něco zajímavého doma. Někdy taky muselo nastoupit jeho poponášení. Zkrátka nepříjemná cesta pro všechny a někdy to trvalo i hodinu. Když jdeme odpoledne po vyspání, tak je situace lepší, ale taky to někdy může být náročné. Takže nás vyzvedával společně někdo autem, tatínek nebo děda a je to daleko rychlejší. Bohužel. Někdy to jinak nejde. Takže třeba taková situace, že Kulíška vyzvedne odpoledne při cestě z práce tatínek třeba i autem je vlastně ideální až na to, že tu školku musí stihnout. Což taky není samozřejmost, když v práci tatínek musí být do 16:30. 

A proč nejezdíme ze školky nebo do školky MHD? Jednoduše proto, že by to nemělo žádný význam. Zastávky jsou u nás v takové oblasti, že než dojdeme na zastávku, jsme prakticky kousek od školky a odpoledne zase opačně, než dojdeme od školky k zastávce, tak jsme už skoro doma a museli bychom jet na jinou zastávku a pak se zase dlouze vracet. Takže chápu i rodiče, kteří prostě vozí svoje děti do školky zásadně autem. Protože ne vždy to jde pěšky do školky, pak do práce, z práce ke školce a pak domů pěšky.

Zařazeno k Tématu měsíce: Doprava


 

Komentáře

  1. Ja som veľmi šťastná, že nemusím chodiť autom do škôlky. To, čo vidím každé ráno v našej ulici ma o tom presviedča jasne. Tým, že za škôlkou sú ešte dve ZŠ a jedna SŠ, tak tých áut v ulici je naozaj dosť, často na seba trúbia, do toho chce ísť dodávka zaniesť tovar do Farby-laky, občas nejaký UPSkár. Proste ráno o 07:30 je najlepšie sa našej ulici vyhnúť ako sa len dá a myslím, že v okolí iných škôlok to nie je iné.
    Uvidíme v budúcnosti, či nebudem musieť byť mamataxík, aby sme stíhali prípadné krúžky po škole a podobné záležitosti a hlavne, aby sme proste len tak stíhali život, lebo ísť hodinu domov zo škôlky/školy je tiež dosť na nič.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stíhat vyzvedávání ze školky nebo družiny při práci je taky dost náročné.

      Vymazat
    2. Určite 🙂 hlavne, keď tá naša škôlka je do 16:30.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky