Rozhořčení kolem České pošty

Už nějakou dobu plní české noviny zprávy o tom, že Česká pošta uzavře v létě 300 svých poboček.

Vlastně se tomu nedivím, protože problémy měla tato státní společnost už delší dobu. Takže to chtělo radikální krok.
Upřímně: Já se snažím České poště vyhýbat, jak to jenom jde. Občas pošlu nějaký pohled tím, že ho hodím do schránky. Zda mi úřady pošlou nějaký doporučený dopis, si vybírat nemůžu, ale zásilky a balíky si nechávám posílat maximálně přes Balíkovnu, která překvapivě funguje. Jinak si volím jiné způsoby, a jestliže eshop nabízí zaslání jenom přes Českou poštu doporučený balíček nebo něco takového, tak v něm vůbec nenakupuji.
Z okolí o uzavření poboček slýchám reakce buď takové, že je to stejně zbytečná instituce, že se zavírají pobočky, které mají hroznou (krátkou) otevírací dobu a kde se musí dlouho čekat a nebo takové, že je to katastrofa, že jim zavřeli někde poštu.
V našem okolí je velká pošta, kam ale chodím pouze pro balíky z Balíkovny, protože to je rychlé. Pokud tam musím jít poslat doporučený dopis nebo si ho vyzvednout, rozhodně z toho nejsem nadšená, protože to je třeba i na půl hodiny. Tato pošta se zavírat nebude a tudíž nemusím přemýšlet o tom, kam jinam bych chodila vyzvednout případně doporučený dopis. Ale je mi líto lidí, kterým ruší jejich pobočku pošty a oni budou muset dojíždět někam autobusem, aby si mohli vyřídit třeba služby u Poštovní spořitelny nebo si vyzvednout důchod. Protože mnohdy to jsou lidé z části měst, kde nejsou jiné banky a protože pošta byla nejdostupnější, tak si zařídili účet u Poštovní spořitelny. Je mi vlastně líto těchto lidí, protože jsou na poště závislí v tom smyslu, že si tam chodí pro důchod nebo pro peníze. Většina lidí má v dnešní době bankovní účet a považují to za normální, že to není žádná obtíž. Ale nutit 80leté důchodce, aby si kvůli tomu zakládali nový účet nebo to řešili nějak jinak, je docela smutné.
A nejsmutnější na celé záležitosti je to, že zaměstnanci České pošty se o tom, že jejich pobočka bude zrušena, dozvídají z médií anebo od rozzlobených zákazníků, kteří je zahlcují dotazy. Takže to dokazuje hlavně to, že tato společnost a její vlastník, což je stát, není dobrý zaměstnavatel.
Co si o tom myslíte vy? Bude vaše pošta v létě uzavřena? Vadí vám to nebo je pošta podle vás v dnešní době zbytečná?

Komentáře

Oblíbené příspěvky