Průkazka pro doprovod do MHD

V pražské MHD existuje možnost pořídit si průkazku do MHD pro doprovod dítěte do tří let. 



Ona tedy přesněji pokud prokážete nějakým jiným průkazem s fotografií, že dítěti nejsou ještě tři roky, tak ta průkazka není potřeba ale vzhledem k tomu, že jsme čeští občané, tak náš Kulíšek nemá občanský průkaz a cestovní pas taky neměl hned od narození.

Takže jsme pořídili průkazku, která stojí několik desítek korun a umožňuje doprovodu takového malého dítěte jezdit po Praze zdarma. Drobnou nevýhodou je pouze to, že na rozdíl třeba od Lítačky se tato průkazka dá vyřídit pouze osobně na přepážkách v určitých stanicích metra. To znamená, že se pro ni musíte vypravit někam blíže do centra nebo k metru. I když jsme chtěli využívat tuto možnost hlavně na okraji města pro přepravu na pár stanic autobusem, pro její pořízení jsme se museli vypravit k velké stanici metra, kde je přestup, nebo to musel vyřídit někdo jiný, kdo se běžně na metru pohybuje. Já jsem většinu svého života měla legitku na MHD nazývanou u nás tramvajenka, takže je docela přirozené, že jsem chtěla využívat MHD dál, i když v posledních letech to není tak moc, jako třeba v době, kdy jsem chodila do práce nebo jezdila do školy. 

Největší nevýhodou je nezapomenout si koupit lístek jiným způsobem, pokud náhodou jedu sama bez Kulíška. Rozhodně je ale dobře, že něco takového v pražské MHD existuje. Určitě to také pomohlo tomu,  že více spojů je bezbariérových a prostě se počítá s tím, že hlavně maminky s malými dětmi a kočárky cestují poměrně často.

Komentáře

  1. To je skvělá věc, že Praha nabízí tuto možnost.

    OdpovědětVymazat
  2. Perfektná možnosť 👏👏👏 keby mám aj ja lístok zdarma, nie len dieťa, tak asi viac cestujem.
    U nás by mali deti dostávať OP bez fotky po narodení, ale u nás sa to nejako nestalo a teda bez fotky ani netuším k čomu by to bolo dobré. Pás malý nemá, zatiaľ sme neplánovali ísť mimo republiku, aj keď toto leto nejaké tie plány mám, som zvedavá, či vyjdú 🤣🤣🤣

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky