TIPy na výlet - Karlštejn

Karlštejn je snad nejznámnější český hrad. Ale kdy jste tam byli naposledy? V dětství?

 

A pokud nejste zrovna příznivci návštěv hradů či zámků, okolí je dost krásné i jen na obyčejnou procházku. Způsobů, jak se do této oblasti ve Středních Čechách (odkaz na Mapy.cz), je víc. Já doporučuji přijet vlakem (například z Prahy) přímo do stanice pojmenované Karlštejn a přes řeku a městečko (oficiálně městys) nahoru k hradu. Můžete se vydat na nádvoří a hradby nebo pokračovat dál po okolí. Jestliže se chystáte na hrad, ověřte si jeho otevírací dobu, ta se liší podle ročního období. Mimo otevírací dobu nejsou přístupné právě ani nádvoří a hradby, ze kterých je nádherný výhled. A pokud se tam chystáte ve větším počtu nebo ve dny, kdy se dá očekávat velký nápor, existuje i možnost si předem koupit lístky on-line. 

V městečku najdete i několik muzeí, s nimi ale osobní zkušenost nemám. Pouze s muzeem voskových figurín. To nemůžu úplně doporučit (ani nedoporučit), navštívila jsem totiž už lepší. 

Návštěvu Karlštejna můžete také spojit s procházkou kolem nedalekých lomů Velká a Malá Amerika. Tam se dá dojet autem nebo autobusem. 

Tak příjemný výlet.




 


Komentáře

Oblíbené příspěvky