Internetový seriál Pět let

Ze seriálu Pět let, který Česká televize spustila na iVysílání (odkaz ČT), mám smíšené pocity.


 

Trošku mi připadá, že se nese (a dost možná úmyslně) na vlně kampaní Me too... Ale asi je to prostě téma, které se v poslední době objevuje, víc se o něm mluví. Není to příjemná záležitost a nechci to zlehčovat. Jen mi to mnohdy připomíná hon na čarodějnice. Zvláště tehdy, když si jedna strana po x letech vzpomene, že jí bylo ublíženo. Ano, třeba se celou tu dobu dávala psychicky dohromady a až nyní našla odvahu to zveřejnit. Ale tak se obviněný mohl změnit a už je jinou osobou. Pak je to spíš o pomstě. Anebo je to jen způsob, jak se zviditelnit. Hodně bizardní a masochistický.

Nechci moralizovat a určitě říkat, že si někdo zaslouží, aby mu bylo ublíženo. Ale obecně, když se lidé úmyslně opíjejí a pak dělají nejrůznější blbosti, nedá se divit, že to má různé následky. Třeba když se někdo opije do němoty a usne ve vlaku, nemůže se divit, že ho někdo okrade. Samozřejmě to neomlouvá jednání zloděje. Tenhle opilý člověk se chtěl opít. Proč? Aby o sobě nevěděl. Tak o sobě nevěděl a riskoval zdraví nebo i život. Taky pod ten vlak mohl spadnout sám, aniž by strojvedoucí měl šanci tomu zabránit. Když někdo někoho úmyslně opije nebo zdroguje, tak to je zase další zločin.

Třeba tenhle seriál povede k tomu, že se někdo zamyslí nad svým jednáním. Pro mě je jeho hlavní myšlenka v tom, že alkohol (případně jiné drogy) není omluva ani pro jednu stranu. A lidé by si měli opravdu rozmyslet, zda ho budou ve větším množství konzumovat. 

Ale slovo "ne" nebo jeho významový ekvivalent by mělo být za každé situace respektováno.

Komentáře

Oblíbené příspěvky