Havlovi

Především je to zásluha prezidenta Václava Havla, že jméno Havel znají i v cizině. Ale nebyl to pouze on, kdo proslavil svůj rod. Jestliže sledujete historické dokumenty nebo nějaké pořady o kultuře ve 20. století, jméno Havel se tam objevuje častěji a není tím myšlen právě pouze tento dramatik a prezident.

 

Rozhodla jsem se proto, že se na tento slavný rod podívám podrobněji. 

Asi první osoba tohoto jména, která se zapsala více do dějin, byl podnikatel ve stavebnictví Vácslav Havel (1861-1921), dědeček prezidenta Havla. Jeho otec Václav byl obchodník, další podrobnosti nejsou příliš známy. Vácslav Havelnechal postavit Palác Lucerna v Praze. Narodili se mu 3 synové, ale dospělosti se dožil pouze Václav Maria a Miloš.

Václav Maria Havel (1897-1979) byl stavební podnikatel, nechal postavit pražskou vilovou čtvrť na Barrandově, po roce 1948 byl úředníkem. Měl syny Václava (prezident) a Ivana.

Miloš Havel (1899-1968), filmový magnát, který vybudoval filmové ateliéry na Barrandově a vlastnil Lucernafilm, založil kabaret v Lucerně. To právě on bývá často zmiňován v souvislosti s herci jako byla Mandlová či Baarová. Po válce byl souzen kvůli kolaboraci, pokoušel se utéct za hranice, byl vězněn, později emigroval a usadil se v Mnichově. 

Ivan Havel (1938-2021), kybernetik a vědec, bratr prezidenta Václava.

Božena Havlová (1913-1970), výtvarnice a návrhářka, matka prezidenta Václava.

Václav Havel (1936-2011) československý a český prezident, dramatik.

Další informace najdete na Wikipedii, nejobsáhlejší jsou články o Miloši Havlovi (web)

Zajímavý pohled na část života našeho prvního českého prezidenta najdete i ve filmu Havel (ČSFD).



Komentáře

Oblíbené příspěvky