Noblesní Josef Abrhám

Když jsem se dozvěděla o smrti českého filmového a divadelního herce Josefa Abrháma, ani mě to nepřekvapilo. Bohužel nebyl v nejlepším zdravotním stavu a po smrti jeho manželky Libuše Šafránkové to byla otázka času. 


 

Sice jsem je neznala osobně, ale vždy na veřejnosti působili jako dokonalý pár, jak mládí tak v pozdější době. Také ve filmech tvořily sehranou dvojici.

Po panu Abrhámovi zůstala řada nezapomenutelných filmových rolí, jejich výčet je dlouhý, ale aspoň několik, které utkvěly v paměti mně. Pro většinu postav je typické, že jsou to muži velmi šarmantní, okouzlující, elegantní, i když to může být jen pozlátko. První si vybavím komedii Vrchní, prchni! (ČSFD), to je prostě klasika, dále asi seriál Nemocnice na kraji města (ČSFD), kde sice jeho role nebyla příliš kladná, ale charisma mu rozhodně nechybělo. Hlavních rolí vytvořil hodně, ale i jeho vedlejší role si zapamatujete, třeba v seriálu Cirkus Humberto (ČSFD) nebo kriminálce Holka na zabití (ČSFD). A vždy se ráda podívám na další filmy, seriály nebo televizní inscenace, třeba jen kvůli němu. Opravdu je na výběr.

Komentáře

Oblíbené příspěvky