Konec prezidentů v úřadu

Vzhledem ke zdravotnímu stavu českého prezidenta mě napadlo, jak to vlastně s ukončením úřadu bylo u jiných československých a českých prezidentů. 


 

Já jsem zažila pouze několik prezidentů naší republiky, ale bylo jich samozřejmě mnohem víc.

Začneme od začátku, panem prezidentem Masarykem (mimochodem dnes si připomínáme jeho narození). Ten ve věku 85 let v roce 1935 abdikoval ze zdravotních důvodu, o necelé dva roky později v září 1937 zemřel.

Edvard Beneš byl prezidentem dvakrát před válkou a po válce, v posledních letech života prodělal mozkovou příhodu, záchvat mrtvice, krvácení do mozku. V červnu 1948 po nátlaku komunistické strany úřad složil, zdravotně na tom byl již velmi špatně. Když v září stejného roku zemřel, bylo mu 64 let.

Protektorátní prezident Hácha zemřel ve věku 72 let, v květnu 1945 byl zatčen a o měsíc později zemřel v pankrácké věznici.

Klement Gottwald zemřel ve funkci prezidenta, bylo mu 56 let. Pravděpodobně za to mohlo prasknutí výdutě srdeční tepny, problémy měl i se závislostí na alkoholu a syfilitidou.

Další prezident Antonín Zápotocký zemřel rovněž ve svém úřadu, ve věku 72 let byl pro něj fatální infarkt.

Antonín Novotný skončil jako prezident v rámci tzv. pražského jara v roce 1968, kdy byl odvolán, zemřel také na infarkt, v roce 1975 v 70 letech.

Ludvík Svoboda skončil v úřadu roku 1973, okolnosti nejsou zcela zřejmé, ale v předchozích letech ho postihlo několik mozkových příhod a infarkt. Nakonec po dalších mrtvicích zemřel v roce 1979 ve věku 83 let.    

Gustav Husák skončil v úřadu v prosinci 1989 po tzv. sametové revoluci, zemřel v zapomnění o dva roky později na srdeční selhání v 78 letech.

Václav Havel byl prezidentem do roku 2003, kdy mu vypršelo funkční období. Zemřel po mnoha zdravotních potížích ve spánku v roce 2011 ve věku 75 letech. 

Také Václav Klaus ukončil své působení uplynutím období, zatím se celkem těší zdraví.

Další informace můžete načerpat například na Wikipedii v článku o československých prezidentech a českých prezidentů .


Komentáře

Oblíbené příspěvky