Zoo za války

V letošním roce oslavila pražská zoo 90 let od otevření. 28.září prošli její první návštěvníci bránou, zoo byla tehdy ještě v rozestavěném stavu.

 


V televizi se k výročí objevilo několik reportáží, mimo jiné i rozhovor se současným ředitelem, který se zmiňuje, že pandemie byla velmi náročným a smutným obdobím i pro zvířata. Tak mě napadlo, jak se asi žilo zvířatům v zoo během války.

Nejlépe jsou popsána válečná léta na stránkách zoo (odkaz). Roky za války byly náročné. Zoo získávala peníze na svou obživu jak se dalo, nově dovezené přírůstky ani stavební úpravy se nekonaly. Zaměstnanci již v roce 1938 začaly provozovat jakási cirkusová vystoupení, nejprve ve vypůjčeném cirkusové stanu, později v dřevěném stanu, který stál na místě dnešního pavilonu tučňáků a lachtanů. Dále si většinu zeleniny, trávy a dalších plodin zoo pěstovala sama, maso bylo dováženo z venkovských jatek. Počet zvířet se nijak výrazně neměnil, jen ke konci války bylo do Prahy přivezeno několik zvířat ze zničených německých zoo, například Drážďan.

V dolní části zoo je také stará šachta, která sloužila za války jako kryt. Před lety se uvažovalo o zpřístupnění, jestli se to však uskutečnilo se mi nepodařilo zjistit (článek ČT).


Komentáře

  1. Veľmi zaujímavá úvaha a poznatky. Ani som netušila, že pražská zoo je taká stará, ale to je tým, že som sa nad tým nikdy poriadne nezamyslela :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky