Pořad Jak nás vidí svět

Internetová televize Stream patřící nyní pod Seznam televizi připravuje pravidelně různé pořady. Hlavní výhodou internetových televizí je to, že si pořad můžete pustit, kdy se vám líbí. Přesto pořady bývají zveřejňovány pravidelně a jedním takovým, na který se vždycky těším, je pořad Jak nás vidí svět (web).

I když samozřejmě vše může být ovlivňováno nebo zkresleno, nějakou vypovídající hodnotu to má. Pořad se natáčí v Austrálii, kde jeho režisérka žije. Nejčastěji jsou do české restaurace pozvání  Australené i cizinci zde žijící (například Manish z Indie a Chris z Mauricia) a ochutnávají česká jídla, která jsou pro ně exotická. Jindy hodnotí české filmy, hudbu, zvyky, přísloví. 

 


Zajímavé je to, co si o Česku cizinci myslí, mnozí Česko neznají (třeba u Asiatů se tomu nelze divit, na druhou stranu, když jdu do české restaurace, něco si o tom zjistím). Různé národy si myslí různé věci. Ke smutnému pobavení je třeba konstatování Číňanky, že nevěděla, že i tahle (Česko) komunistická země tohle pěstuje... A jestliže přijde do pořadu nějaký Australan, tak je skoro pravidlem, že jídlo mu nebude chutnat, jestliže neobsahuje pečenou rybu, steak, avocado a kečup, nejlépe všechno. Díky tomu jsem se zamyslela nad českým jídelníčkem, jak je pestrý. Když si vzpomenu na televizní americké seriály, tak velmi často večeří hamburgery, pizzu, čínu, možná saláty. Třeba v Big bang theory si každý den v týdnu objednávali z jiné restaurace, ale každý týden to samé. V Česku máme to štěstí, že naši kuchyni ovlivnilo opravdu hodně zahraničních směrů. A pestrost podporuje i to, že různé potraviny se dovážejí. Podle komentářů některých cizinců, není obvyklé, aby země bez moře dovážela ryby nebo rýži, pokud si ji sama nevypěstuje. A také nebývá časté, aby lidé uměli jíst příborem. 

Díky tomuto pořadu jsem si uvědomila, že jsem ráda v jaké žiju zemi, alespoň kvůli jídlu.

Komentáře

Oblíbené příspěvky