Proč nejezdím teď pražskou MHD

Během posledních měsíců jsme omezili pohyb MHD. Naštěstí nebyl důvod každodenně riskovat v přeplněných autobusem, protože jsme do práce nejezdili (pracujeme z domova, jestli se to dá i v mém případě tak nazývat). Všechny potřebné věci se dají řešit v docházkové vzdálenosti nebo autem. 


 

Bydlíme na okraji Prahy, do centra nejezdíme, těch důvodů, proč se tam vydat je minimum. Dříve jsem jezdila do práce každodenně a využívala tak MHD a měla samozřejmě roční "tramvajenku" (dneska se to jmenuje Lítačka). V současné době už ne, víc jak rok jsem MHD nejela. 

Třeba časem využiju možnost jezdit zdarma jako doprovod našeho malého Kulíška. Chtěla jsem si to zařídit už dříve, ale není to tak jednoduché. Nestačí jet autobusem a prohlásit, že jsem matka tohoto miminka, co je v kočárku nebo už samo chodí. 

Občas bych chtěla využít autobus na okraji města, kde moc lidí nejezdí, proto bych si to s kočárkem troufla. Abych nemusela platit běžné jízdné, musím si to předtím zařídit v centru města. Doprovod dítěte do 3 let musí prokázat, že dítě je mladší 3 let. To musí prokázat občanským průkazem nebo cestovním pasem dítěte s fotografií (naše české miminko nemá občanský průkaz, do ciziny se nechystáme, tak nemá ani pas) nebo Průkaz dítěte do 3 let vystavený Dopravním podnikem. K tomu potřebujete takové běžné věci jako je rodný list a pasovou fotografii. Průkaz lze vystavit pouze osobně za poplatek (nelze vyřešit on-line například nahráním na již existující Lítačku) na několika místech v Praze, jedná se převážně o stanice metra. Takže pro vystavení se musíte vydat do centra, kde to s bezbariérovostí bývá různé. Prostě když chci slevu nebo něco zadarmo, zadarmo to není.

S kočárkem jsem neměla odvahu cestovat MHD v centru, hlavně metrem, takže to znám pouze z pohledu pozorovatele. Ale i tak vím, že i když se MHD tváří jako víceméně bezbariérová, skutečnost pak bývá trošku jiná. Například ne každý autobus a tramvaj jsou nízkopodlažní, autobusy nebo tramvaje jsou nacpané, takže ty dva kočárky se tam nevejdou. Výtahy jsou rozbité, jsou výluky, opravy, výtahy vedou úplně na opačnou stranu než druhý výlez, takže musíte přecházet několikrát silnici, což vám zabere nepoměrně jinou dobu než ostatním. A jak zmínila Tess ve svém článku, vozíčkáři na tom jsou ještě hůř, ty jsou sami ještě bezmocnější.

Ani já nemám chuť v současné době používat MHD a bez závažného důvodu cestovat tak po Praze. 

Naštěstí mám možnost volby. Jiné způsoby dopravy a hlavně pěšky. 


 

Komentáře

  1. Pokiaľ máš iné možnosti, tak asi v tak veľkom meste by som s ročným bábom nejazdila MHD ani ja, hoci ja to "vaše" metro milujem <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Metro je zajímavá a moderní vymoženost, ale taky nutné zlo

      Vymazat
  2. Já se teď jízdě autobusem taky vyhýbám.

    OdpovědětVymazat
  3. U nás na malém městě to je jednodušší, ale jako senior si musím vyřídit také nějakou průkazku. I když mi stačí občanka, tak raději nějaký průkaz, protože se obávám, že občanku někde brzy ztratím, když ji přendavám a vyndavám.....

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky