Jsme opravdu zdraví?

Vždycky mě trochu zarazí, když někdo o sobě prohlašuje, že je určitě absolutně zdravý a nepatří do rizikové skupiny. Že má dost silnou imunitu a že mu tudíž žádné nebezpečí nehrozí. Přeju mu to, ale moc mu nevěřím. Absolutně zdraví jsou podle mě snad jen sportovci a kosmonauti, kteří se sledují a perfektně znají svoje tělo. 

Pojem zdravý člověk je ale hodně relativní. Pro někoho, kdo se právě zotavuje po náročné třeba onkologické operaci znamená být zdravý stav, co by pro jiného znamenalo být nemocný. Může se jednat o vrozenou nebo dědičnou nemoc, o které nevíme, nemoc, kterou si způsobíme sami nebo okolí. Asi to vidím příliš černě, ale připadá mi, že všichni v okolí se přecpávají nezdravým, sladkým, tučným jídlem, pijí moc alkoholu... Kdekdo má problémy s váhou, řídnutím kostí, kouří. I když nemáte žádné potíže, neznamená to, že vaše tělo s ničím nebojuje. O nějakých obtížích se třeba celý život nedozvíte a přežijete je. O jiných se dozvíte jen proto, že podstoupíte náhodou vyšetření kvůli něčemu jinému. 

Jíst a pít nezdravé věci občas, to k životu patří. Něco jiného si o tom bude myslet pacient na inzulínu. Ale kde je ta hranice, co už ubližuje? Jak si můžete být jisti, že všechna ta piva po obědě a chlastací mejdany,  dýchání cigaretového kouře a smogu, už hranici nepomohly překročit? Nemůžete.



Komentáře

  1. Tak toto sú presne moje myšlienky a postoje. Podľa mňa nikto nemôže na 100% povedať, že je úplne zdravý.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky