Proč ničit sluch?

Po delším období, kdy byl klid (i když v některých oblastech až moc velký), se mnoho věcí vrací do svých kolejí. Bohužel. Hlučné hospody, bary, sportovní areály, koncertní haly, poutě...


Během venkovní procházky na toho narazíte určitě dost. Katastrofa je, když třeba takový hlučný bar máte pod oknem nebo přes ulici. 

Podle mnoha studií je to právě stres a hluk, který ničí výrazně zdraví. To, jestli si budete pouštět hlasitě hudbu do sluchátek, si rozhodnete sami (pokud to zrovna nemá neuvěřitelně nahlas puštěno váš soused v autobuse). Ale zda budete poslouchat kravál z veřejné produkce, to příliš neovlivníte (že si pustíte hudbu ještě hlasitěji není ideální řešení).

Nechápu, že lidem nevadí pobývat, pracovat na tak hlučných prostorech, aby neslyšeli, co jim říká kolega metr od nich. Třeba živý koncert hudební kapely má svoje kouzlo, ale pro ně to všechno ničí fakt, že moje tělo vibruje tím hlukem a otřesy. Mrzí mě, jak je současná společnost sobecká a bezohledná a vše omlouvá tím, že si chce užívat. Já si chci také užívat. Užívat klid a ticho. Ale právě tyto komodity jsou stále cennější a hůř dosažitelné. Najít si klidné místo, zejména ve městě, je oříšek. A fráze, že na hřbitově bude klidu dost, je taky velmi krátkozraká.

Copak není v okolí dost hluku z aut nebo ze staveb, které se omezit opravdu nedají?

Komentáře

Oblíbené příspěvky