Pořad Ještě hořím?

Před lety jsme sledovali v televizi pořad Nehasit! Hořím! (stránky ČT), který sledoval v 36 samostatných dílech osudy talentovaných dětí, v některém díle jednoho dítěte, v jiném dvojice (například taneční). Myslím, že pořad byl zajímavý a poučný i v tom, že se divák dozvěděl, o co je možné se zajímat, mohlo to být pro něj inspirací. Děti a mladí lidé se věnovali hudbě, výtvarnému umění, sportu, tanci,  ale také přírodovědě, modelářství, farmaření, historii, fotografování, vědě. Pestré.

Po mnoha letech podobný tvůrčí tým natočil šest dílů s názvem Ještě hořím? (stránky ČT) a mapuje tak dobu, která od prvního dokumentu uplynula, jestli se 6 dětem splnily jejich sny. Děti jsou už dávno dospělí a v některých případech se jejich životní cesta pěkně zaklikatila. I tento dokument je velmi poutavý a zavede nás do rozmanitých prostředí. Nevím, jakým způsobem byly vybíráni protagonisté prvního i dalšího pořadu, ale přestože je pokračování zajímavé, většinou nás zavede vždy do uměleckého prostředí. Možná je to tím, že právě umělci souhlasili s natáčením, zatímco ostatní ne. 

Nejvíce mě oslovil asi příběh Petra Juračky. Přírodovědec, fotograf, profesor na VŠ, cestovatel, ale také spisovatel a filmař. Má pestrý život, dělá, co má rád, přitom je i užitečný. Možná tím trpí jeho rodina, ale určitě na něj můžou být pyšní.



Komentáře

Oblíbené příspěvky