Bariéry

V poslední době jsem si začala všímat, jak je to s bezbariérovostí v okolí. Všímat si totiž musím, abych věděla, kudy mohu jít, jak si s tím poradit a které ulici je lepší se vyhnout.

Některé cesty jsem prošla stokrát a neuvažovala jsem o jejich dostupnosti. Ale při cestě s kočárkem (případně na vozíku...) se běžné překážky můžou stát nepřekonatelné. To si pak říkám, který inteligent to projektoval nebo stavěl. Například chodník končící 20 metrů za křižovatků, kde se dá pokračovat pouze vyšlapanou cestičkou mezi cedulemi. Pěšky to možná střihnete, ale s kočárkem opravdu ne. A vysoké obrubníky na každé druhé křižovatce, absence chodníků mezi novými paneláky, obcházení půl bloku kvůli špatně zaparkovaným autům, mezi kterými se nedá projít. MHD se možná snaží o bezbariérovost (alespoň se k tomu hlásí), ale některé městské části v Praze, asi ani snahu neprojevují. A jsou situace, kdy se takové procházky nelíbí ani vezenému broučkovi, přece jen pořád nahoru a dolů, na to každý žaludek nemá.

A samostatná kapitola jsou sloupy a dopravní značky uprostřed chodníků, takže je lepší použít silnici, aby se nemuselo stále sjíždět z chodníku.

Tak šťastnou cestu.


 

Komentáře

  1. A to ještě můžeš být ráda, že letos není moc sněhu. Někde totiž odhrnují ve sněhu jen úzkou pěšinku, na kterou se kočárek nevejde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Období se sněhem jsem vůbec nemyslela. Ale při sněhu a náledí se moc daleko nevydáváme.

      Vymazat
    2. Já vím, jen jsem si vzpomněla, když byl syn v kočárku, tak náhodou i u nás na Hané napadlo víc sněhu a nedalo se s kočárkem vůbec vylíst ven, protože se na tu prohrnutou cestičku nevešel.
      Dnes vlastně ani není moc důvodů chodit ven.

      Vymazat
  2. Ak Ivka, ako ti ja len rozumiem. Včera som si na tento článok spomenula, keď som bola donútená cestovať prímestskými autobusmi s kočíkom. Asi na to napíšem vlastný článok.
    A chodníky sú vlastná kapitola. Bez kočíka by som si nikdy nevšimla, aké sú krivé, rôzne vysoké, koľkokrát mi v nich zavadzia lampa, dopravné značenie, auto a podobne....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se budu těšit na článek. MHD se vyhýbám sama i s kočárkem, ale podle postřehů z minulosti to bude zážitek.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky