Pohádka?

Televizní inscenace Putování po Blažených ostrovech je označovaná za pohádku. Nevím, jaká kritéria musí pohádka splňovat, ale sama bych za pohádku tento televizní počin neoznačovala.

Inscenace mě zaujala víc, než jsem čekala, zejména díky zajímavému hereckému obsazení. Obecně nemám v televizi příliš v lásce ateliérová a kulisní zpracování, ale natáčení v exteriérech by asi nepůsobilo věrohodně.

Příběh to není hloupý, nalezneme v něm poučení, je hodně stylizovaný. Čekala jsem mýtickou legendu, třeba starořeckou pověst, čemuž by i výprava vizuálně odpovídala.

Inscenaci úplně nezavrhuji, ale opravdu netuším, pro koho byla určena, když je prezentována jako pohádka. Viděla jsem ji teď jako dospělý divák, ale nevzpomínám si, že bych na ni koukala jako dítě, možná jen na kousek. Kolik může být starších dětí, které by se na ni zvládly podívat až do konce, co si budou v televizi pouštět dílo označené jako pohádka? Mohlo to být před 30 lety jiné?

Viděli jste tuto pohádku? Líbila se vám?

ČSFD

Česká televize



Komentáře

  1. Tak toto sa priznám nepoznám, ale častokrát pozerám, čo všetko je považované za rozprávku alebo niečo pre deti, či už sa jedná o film, knihu či hračku.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky