Lady Hamilton

Lady Hamilton (Databáze knih) je historický román, podle mě velmi čtivý, i když některé pasáže jsou až zbytečně popisné.


Román mě bavil a na osud pyšné dámy jsem byla zvědavá. Kniha Alexandra Dumase je inspirovaná skutečnou osobou Emmy Lyon provdané Hamilton. Některé skutečnosti mě docela překvapily, ani ne tím, zda se opravdu odehrály nebo ne, ale spíš tím, že o nich a jak autor (na svou dobu) píše. Třeba vztah Emmy a královny Marie Caroliny, který nezastírá erotickou stránku. Zvláštní mi také přišlo to, že je zmíněno pouze okrajově to, že ze vztahu se synovcem lorda Hamiltona měla Emma dvě děti, ale ty zde dále už nefungují. V knize postava Emmy opravdu moc sympatií nenabízí. 

Pro zajímavost a srovnání jsem koukala i na film z roku 1968 s Michele Mercier (ČSFD). Už při čtení knížky jsem věděla, že takový film existuje a upřímně moc hereček typu "každý je z její krásy paf" mě nenapadá, ale Michele Mercier k nim rozhodně patří. Při sledování filmu jsem se bohužel nedokázala moc odprostit od srovnávání s její nejslavnější rolí a Lady Hamilton pro mě byla taková jiná, trochu zkaženější Angelika. Ale pořád Angelika a tím mi přišla sympatičtější než knižní Emma.

Pokud máte rádi historické romány a nevadí vám přečíst 500 stran, tak knihu určitě doporučuji. 

Komentáře

Oblíbené příspěvky