Kdy zdobit vánoční stromeček

Když jsem byla malá, bylo u nás doma zvykem, že vánoční stromeček se kupoval na začátku prosince, nejčastěji kolem Mikuláše. I nyní to to většinou bývá. I když ne úplně každý rok.

Několik týdnů byly stromky na balkóně a pak se dopoledne o Štědrém dnu stromeček vytáhl a zdobili jsme ho. Nejčastěji jsme to měly na starost my se ségrou. Takové stromečky byly větší, umístěny buď na zemi nebo na stolku někde poblíž okna. Stromeček a výzdobu jsme se snažili mít do Tří králů.

V posledních letech jsme několikrát měli stromeček v květináči, ten pak posloužil několik let za sebou.

A v posledním roce jsme koupili stromeček na konci listopadu, hned jak se začali prodávat. Zdobil ho můj manžel, také na Štědrý den dopoledne. V předchozích letech se někdy zdobil stromeček o pár dnů dřív, protože jsme Vánoce (Štědrý večer) trávili naněkolikrát na různých místech.

Letos už máme asi týden stromeček doma, ale zdobit ho budeme až na Štědrý den, možná o den dřív, jestli budeme mít hodně práce s úklidem a podobně.

Nezamlouvá se mi zvyk, který se v poslední době tady objevil - zdobit stromeček už na začátku prosince. Třeba na zútulnění prostředí v práci to chápu, ale doma... Vánoční výzdoba jako adventní věnec, jmelí, ale stromeček až na Štědrý den. Často se v domácnostech a na zahradách objevují i výrazná světýlka, což není nic divného, ale že to jsou světýlka a svítící sobi a Santa Clausové, to už mi jako vhodné k českým poměrům nepřipadá. Někdy to pak vypadá víc jak kasino v Las Vegas než české Vánoce.

Co vy? Jak to máte se zdobením stromečku a vánoční výzdobou vůbec? Líbí se vám Santa Clausové figurky v českých zahradách? Děkuji za komentáře.


 Zařazeno k Tématu měsíce - Vánoce



 

Komentáře

  1. My máme taký malinký umelý už pár rokov. Tuším po prvom roku s Milým som ho už neodzdobovala a tak ho každý rok len upravím a je :-) Inak, mám rada decentné svetielka, nič prezdobené, moc blikajúce a Santovia už vôbec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme nikdy umělý stromeček neměli, jen pro panenky, ale aspoň je zdobení rychlé :-)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky