Alkohol a já

Můj vztah k alkoholu je složitý, ale vlastně když ho pochopíte, je celkem logický. 




 

Alkohol mě nikdy nezajímal ani pořádně nechutnal. Jako dítě jsem někdy ochutnala pivo od našich, ale bylo hořké, nechutnalo mi. Stejně tak to mám pořád. Jen občas si srknu pivo od manžela, když má nějaký nový speciál, na které si docela potrpí a které mu občas dávám i jako dárek (seznam speciálů by byl taky hezký článek 😁).

Někdy na střední škole si vzpomínám, že jsme měli přednášku na téma alkoholu, jak je škodlivý. Nevím, jestli mě tehdy tolik vyděsila přestava toho, jak alkohol požírá moje mozkové buňky, ale navštěvovat ve volném čase hospody se spolužáky jsem opravdu netoužila. Ano, měla jsem i krátké období, kdy jsem ochutnávala alkohol, co byl doma, ale bylo to jen ochutnávání a nikdy jsem se nesnažila opít. Vždy mě děsila představa toho, že se dostanu do stavu, kdy o sobě nebudu vědět. To je asi ten hlavní rozdíl. Ostatní se do tohoto stavu chtějí dostat, proto pijí. 

Později jsem občas pila víno, ale vždy mě brzy bolela hlava, to bylo hlavní varování a netoužila jsem se dostat do horšího stavu. Vybavuji si pouze jednu situaci, kdy jsem vypila hrnek sangrie a bylo mi z toho špatně. Víc o alkohol jsem se začala zajímat až později, kdy mě zajímalo, co piji, kdo to vyrobil, kde se urodilo... Ochutnávám, abych zjistila, co mi chutná. Chutná mi to kvůli sladké chuti, ne kvůli procentu alkoholu. Třeba pít vodku, borovičku ani whisky nemám potřebu. Jsou to všechno hodně procentní alkoholy a to mi právě nechutná. Maximum je asi tak pro mě 40 %, ale to jsou spíš výjimky.

V současnosti, kdy zase můžu pít, to mám tak, že hlavně ochutnávám nové věci, často ty, co kupuji pro ostatní členy rodiny. Mně samotné chutnaji nejvíc čokoládové likéry se 17% alkoholu, případně jiné příchutě. Dále portské, tokajské, klidně ledové víno a víno typu Pálava. A upřímně, kdyby tam nebyl ten alkohol, tak mi to vůbec nevadí. Takže já závislá na alkoholu určitě nejsem, jsem na čokoládě a sladkém. 

Zařazeno k tématu Alkohol a jiné neřesti Téma měsíce


 

Komentáře

  1. Já alkohol také piji jen svátečně :) Pivo ani tvrdý alkohol mi nechutná vůbec, ale mám ráda ovocné pivo a víno. Ale dám si jen výjimečně, navíc i můj přítel je abstinent, takže mě to moc nestahuje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vztah blízkých k alkoholu má taky velký vliv. Ale že je u nás v lednici pivo mi je celkem jedno :-) takové ty ochucené nápoje s pivem mi taky nechutnají, maximálně cidery, ale ty nejraději nealko se vyrábí málo

      Vymazat
  2. Ano, vztah je celkem logický. Dáš si občas jen osobní výběr nápojů kvůli příchuti přimíchané k alkoholu v malém množství. Však ti to vyhovuje, tak proč ne.

    OdpovědětVymazat
  3. Mne Tvoj vzťah k alkoholu príde podobný ako môj, akurát, že ja ani na to víno nejako extra nie som. Vlastne najčastejšie pijem kadejaké tie pivové limonády, ktoré vlastne alkohol nemajú alebo len minimálny. Na likéroch sme si kedysi s kamoškou celkom fičali, ale nejaké ťažké stavy z jednej fľašky na celú dlhú noc asi človek očakávať nemohol. Na šťastie som nikdy nebola v stave, že by som o sebe nevedela, akurát som párkrát urobila veci, ktoré by som si asi za úplnej triezvosti viac premyslela, ale keďže mi aj to dosť vadilo, tak posledných pár rokov pijem alkohol skutočne výnimočne.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky